Történelem tanórák gimiben

Batsányi gimi történelem

10 tanács a történelem szóbelire

2024. június 22. - Töritanár_

Itt a szóbeli ideje és fontos mindenkinek, hogy jól sikerüljön ez a végső nagy megmérettetés. Vannak tanácsok, melyek megszívlelendők annak érdekében, hogy ez így is legyen:

1.) Tételt soha ne adj vissza!!!! Inkább kínlódjunk, szedjük össze amit csak lehet de legyen meg az első tételhúzásból az a kettes (vagy hármas vagy akárhányas). Ha visszaadod, akkor a szabályok szerint majdnem hibátlanra kell(ene) elmondanod az új tételed hogy a két kisérletből kijöjjön egy elégséges.

2.) Használd az atlaszt! Keresd ki benne a tételedhez passzoló korszakot és tanulmányozd a térképet, melyről évszámok, nevek, hadjáratok is leleshetők!

3.) Írj a tétel alatti forrásokról is! A tétel címe és 4 alrésze alatt lesznek források, képek, térképek, néha idézetek! Ezeket alaposan nézd át és építsed bele a feleletedbe!

4.) Használd ki a felkészülésre járó 30 percet! Írj le mindent amit csak tudsz, hogy aztán könnyeden tudj kijönni a vizsgázásra, hiszen a kezedben lévő teleírt lap alapján magabiztosabb tudsz lenni.

5.) Folyamatosan beszélj, magabiztosan, lendületesen! Így az lesz a kép az elnökben (és mindenkiben) hogy tudod az anyagot!

6.) Soha ne mond, hogy ezt nem tudod, csak hogy nem jut eszedbe!

7.) A kérdéseknél koncentrálj rám mert néha irányítom a válaszadást így benne lehet a megfejtés abban amit mondok!

8.) Szerényen viselkedj, a tétel húzásnál pedig ne vacakolj sokat, ne keltsen gyanút, hogy keresed a neked tetsző tételt!

9.) Ne mutasd ki, hogy bajban vagy a tételeddel!

10.) Ha végképp semmi nem ugrik be: beszélj a képekről a lapodon, beszélj az atlaszból kiirt dolgokról és mindarról ami a téma kapcsán eszedbe jut!

10+1 a tanuláshoz: Ha egy tétel nagyon nehezen megy a fejedbe: készíts róla kivonatot, rövidítést saját szavaiddal és AZT tanuld meg. A kevés is jobb a semminél!!!

***

 

 

süti beállítások módosítása